Dějiny žurnalistiky: vražda novinářky na objednávku

 Možná někdy před nástupem na střední školu jsem sledovala reportáž, ke které měla komentář „nějaká zrzavá paní“, kterou když máma zpozorovala, poznamenala něco o novinářce, jež chtěl nějaký politik nechat zavraždit. Okrajově jsem se o tuhle informaci zajímala před maturitou, kdy jedna z maturitních otázek byla zaměřena na investigativní žurnalistiku. 
Až seminární práce do předmětu Dějiny žurnalistiky mě dohnala k tomu, že jsem začala zjišťovat všechny podrobné informace ke kauze z roku 2002, kdy si sekretář ministra zdravotnictví Karel Srba prostřednictvím vimperského podnikatele najal vraha, jenž měl zabít investigativní redaktorku Sabinu Slonkovou. Ta totiž Srbovi delší dobu šlapala na kuří oka…

Kdo je Sabina Slonková?

Předně si představme Sabinu Slonkovou. Novinářka, která je v Česku známá tím, že nejde na ruku, momentálně spolupracuje se Seznamem a z křesla šéfredaktorky řídí webovou stránku Neovlivní.cz. Začínala v MF DNES, kde přišla také ke své první větší kauze. Tou byla operace s krycím názvem Olovo. Za doby, kdy byl dnešní prezident Miloš Zeman ještě premiérem, pro něj nebyla příliš politicky potřebná Petra Buzková (její iniciály se shodují se značkou olova), na což uměl zareagovat jeho poradce a bývalý komunistický aparátčík Vratislav Šíma. Ten pod vedením Šloufa sepsal pamflet, který zahrnoval informace o minulosti Buzkové zahrnující prostituci, spolupráci s StB a v neposlední řadě také údajné týrání její malé dcery Anny
 Už jen proto, že Slonková, která tuto kauzu rozkrývala se svým kolegou Jiřím Kubíkem, čelila trestnímu oznámení kvůli tomu, že odmítala prozradit zdroj, jež ji kopii ze Šímova počítače dal, bylo jasné, že jako novinářka neuhne při odhalování afér ani o krok. Šímovi sice vina byla prokázána, jelikož ale nešlo o čin narušující něčí bezpečí, skončil bez trestu.
 

Vliv Babiše na MF Dnes? 

Sabina Slonková se do MF DDNES vrátila jako šéfredaktorka poté, co se stal majitelem Mladé fronty Andrej Babiš. Přesto, že veřejnost přesvědčovala o tom, že Babiš na obsah novin vliv nemá a mnohdy dokonce její podřízení ve svých článcích útočí na ministra financí o to víc, po půl roce se rozhodla odejít. Sama svůj odchod komentovat nechtěla, podle Reflexu se však měla svěřit svých kolegům o tom, že politický tlak je pro ní neúnosný.

Karel Srba: průserář z ministra zahraničí s minulostí spojenou s StB

Právě její neústupnost se jí málem stála osudná. Na sekretáři ministra zahraničí, Karla Srbu, totiž vypátrala špíny až moc. Ne, že by si na ni nezadělal sám. Jeho jméno se objevovalo ve spojitosti s pro ČR nevýhodnými obchody, o podivných majetkových poměrech ani nemluvě.
S dobrou informovaností Slonkové byl Srba nespokojen natolik, že za spolupráce s kolegyní Evou Tomšovicovou a jejími obchodními partnery Michalem Novotným s Petrem Volfem, začal plánovat její vraždu. 

Vrahem měl být narkoman

Slonkovou měl zabít recidivista a toxikoman Karel Rziepel, známější pod přezdívkou Citron. Původně měl k jejímu zabití použít semtex, nakonec se ale rozhodl pro čtyři výstřely do hlavy a následné pořezání, aby ztížil identifikaci. Tohoto plánu se ale nedržel a celou akci oznámil na policejní služebně, kam dorazil s balíčkem semtextu, adresou s fotografií Slonkové a infomrací, že si jej někdo najal, aby „zabil nějakou novinářku z Prahy“.
Jeho spolupráce s policií následně vypadala tak, že se snažil přesvědčit své zadavatele o tom, že se akce povedla a Slonková je po smrti. Pravdou však bylo, že ji policie odvezla za blíže neupřesněné místo a několik dní se od ní nehnula na krok. Pokud se na Slonkovou v práci někdo ptal, odpověď většinou zněla v podobě: slehla se po ní zem, asi si vzala dovolenou. Mezitím byla čtveřice, která si její vraždu objednala zadržena. 

Výsledek?

Karel Srba byl sice poslán na 12 let do vězení. Obdobné tresty vyfasovala také Tomšovicová s Novotným. Srba byl ale po pár letech propuštěn za vzorné chování. Zajímavý je současný život Citrona. Slonková s Kubíkem vypátrali, že byť se šířila zpráva o jeho zabití ve vězení, žije nyní v Itálii a někdo mu vozí peníze za to, aby mlčel. Stále ale zůstává kolem této aféry spoustu otazníků. Některým lidem se zdá například nereálné, aby si Srba na vraždu najal někoho tak pochybného...
Rozhovor s Rziepelem najdete tady:  
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky